Gavan harrastukset

ESITTELY        TULOKSET 

Gavan harrastukset

Päivitetty 19.8.2022



AGILITY


Agilityssa Gava on ketterä, pitkälaukkainen ja nopea silakka. Alkuopetuksessa se teki rauhallisesti, kunnes tuli itselle liikettä mukaan ja sinkoili vaarallisen näköisesti. Opetin irtoamaan ja tekemään itsenäisesti kuvioita minimi liikkeellä ja lisäsin pikku hiljaa omaa liikkumista. 2017 päästiin OneMindDogsin lepakkokurssille Janita Leinosen ja Kati Immosen vetämänä, josta saatiin verkoilla apuja siihen, että sain kääntymään ilman vastakäännöksiä ja pysähtymistä sekä kepeillä vedätystä harjoiteltiin ohjureiden kanssa. Gavalla on luotettavat lähdöt, joissa olen ollut tarkkana, opetin katsomaan estettä kun nostan käden, missä sijainnissa itse olenkaan ja lupa tulee, kun ei ole liikettä vain suullisesti.

Olen tykännyt Gavan kanssa omd- metodista, koska sen kanssa oli tarkkaa miten koira lukee ohjaukset, että tietää ajoissa mihin rata jatkuu jo ennen estettä sekä että itse osaan lukea linjoja (koska Gava sinkoaa sinne, minne ohjaus vie). Gavan kanssa estehakuisuus oli alkuun haasteeksi asti ja helposti se irtoaa ylimääräisen, jos ei sanota ettei sinne saa mennä. Taitotason kasvaessa ollaan uskaltauduttu muihinkin koulutuksiin (ja toki aiemminkin välillä) ja 3lk aikana haastettu itseämme takaaohjauksen sijaan vähän perinteisemmällä ohjauksella, vedätyksen siedätyksellä ja ohjaajan itseluottamusta persjättöihin yms. Suullisia käskyjä myös "vanhempana" opeteltu, varsinkin takaakiertoihin ja välistävetoon (in-in).

Törmätessäni rotuun ekoja kertoja ihastuin koiraan, joka pystyi olla agilitykisoissa käskyn alla seisomassa tai makaamassa katsomossa rauhallisesti ja kuuliaisesti. Gava on juuri sellainen, että se pystyy odottamaan kentän laidalla vapaana.

Vuonna 2016 Gava sai vuoden sisään nousunollat 2-luokkaan, vuoden vikoista kisoista viimeisin. Vuosi 2017 ratkottiin ongelmia, kisattiin vain muutamat kisat. Vuonna 2018 mammalomalta palattua huhtikuulta samalta päivältä 2 nollaa ja kesäkuussa viimeinen nousunolla 3-luokkaan (haettiin vain 3 luvaa). Syksyllä 2018 saatiin kolmosista 2 nollaa, keväällä 2019 yksi nolla ja syksyllä 2019 nollia 2 kpl.
Syksyllä 2020 Gava aloitti lainaohjaajan Josefina Sipilän kanssa. Parivaljakko nappasi jo syksyllä pari nollaa, ekan SERT-A voitolla. 2021 parivaljakko kisasi lisää nollia, sm-nollat kasaan sekä SERT-H voitolla. Agi SM 2021 yksilö karsintaradalta 0-rata, 19/111sija. Ei mahtunut finaaliin, johon otettiin 18 koirakkoa, pääsi kuitenkin nollakoirakoksi.

2022 Gava valioitui kesäkuussa FI AVA-H ja heinäkuussa FI AVA:ksi Josefinan ohjaamana! Osallistumisoikeus myös sm-kisoihin 2022. 



TOKO


Tokoa aloiteltiin pikku pentuna ja videoinkin treenejä ahkerasti. Tavoitteena oli saada koira, jolla on hyvä katsekontakti seurauksessa ja onnistuu 90% treeneissä sekä harjoiteltiin pitkään vain minipätkiä. Mielentila ja asenne myös tärkeätä, opetin että vaikka olen tylsä ja jäykkä niin siitä seuraa leikkiä, jos jaksaa katsoa. Gava on vaatinut aikaa ja asenteen kasvatusta sekä aivopesua lajiin. Se tekee myös vauhdilla, jos osaa asian riittävän varmasti. Ruutin kanssa vaikeinta oli palkattomuus, joten Gavan kanssa leikittiin välillä ilman lelua sekä tehtiin 2-3 asiaa helppoa lyhyttä asiaa, väleissä kehut ja sitten lopuksi leikittiin. Yhdessä koulutuksessa sitten kouluttaja sanoi, että palkkautuu mun kehuista (kisamaisessa) niin hyvin ettei meillä ole palkatonta treeniä, koska sekin on palkka Gavalle.

Gava on rauhallinen koira, josta ei löydy terävyyttä. Haluaa tehdä myös oikein tai sitten se näkyy ennakointina. Perusteet opetin namilla ja sitten on paljon leikitty. Vauhtia on saanut hakea ja täpäkkyyttä esimerkiksi maahanmenoihin. Kaukoissa halusin oppia lisää kouluttajana ja valitsin ekaa kertaa opettaa kaukot etupääpaikallaan. Gava ei ole tykännyt kosketuksesta, joten kaukoista alkuun ahdistui, tarjoamisessa se halusi vain maata paikallaan (mietti ja teki kun keksi ratkaisun) ja eteentuloissa ei alkuun uskaltanut tulla lähelle. Iän kasvaessa on hoksannut tarjoamisen idean ja ei paineistu enään samoista asioista kuin nuorempana. Parasta Gavassa on se, että se on erittäin hiljainen eikä ole koskaan vinkunut treeneissä. Sitä ei voi nostattaa liikaa. Gavan kanssa ei voi liikaa treenata tokoa ja tauot lisää motivaatiota.

Gavalla on kisa per luokka ALO1 (2015), AVO1 (2016) ja VOI1 (2017) kisattu siis säästeliäästi ja menty kokeeseen, kun kaikki pitäisi sujua. Evl:ssä startattiin 2018 marraskuussa evl3 tuloksella kertalisenssillä (kaksi nollaa) ja 
keväällä 2019 saatiin ensimmäinen evl1 tulos, vuoden ainoasta kisasta. 
Vuonna 2020 elokuussa EVL1. 
Jäi puuttumaan yksi ykköstulos valion arvosta.


PAIMENNUS

Paimennus on ollut tosi koukuttava uusi laji. Gavan mielestä paimennus on myös parasta mitä voi tehdä! Senkin vuoksi se on ollut tosi kivaa, koska näkee miten koira on fiiliksissään siitä. Gava on käyttänyt aika voimakkaasti silmää ja nuorempana jäi välillä jumiinkin siihen. Sillä on ollut alkuun vähän liian tiukat flankit ja hakukaarissa on meinannut myös liikaa lähestyä ensin suoraan ja kun lampaat liikkuu lähtenyt kiertämään, kun taas pitäisi heti mennä isolla kaarella taakse. Käytiin ensimmäiset kerrat Somerolla Woollandiassa. Saatiin kuulla lemppari kouluttajalta, että koulutuksia on myös Siuntiossa Lillgårdissa. Käytiinkin sitten Siuntiossa kesä 2015 sen verran tiheästi, mikä sopi kalenteriin. Muutamaan otteeseen myös tutun lampailla. Gava ja vielä enemmän minä ohjaajana kehityttiin ekan kauden aikana. Paimentamassa on käyty säännöllisesti kesäisin. 2016-2017 treenejä oli epäsäännöllisesti, pentuprojekti syksyllä vei mahdollisuuden kokeilla kisoja. 

2018 jatkettiin tavoitteena kisojen korkkaaminen ja uskallettiin niihin 29.9.2018 Suomen bordercolliet ja australiankelpiet ry:n 
kisoihin 1-luokkaan, sieltä koularit PPR1 ja PAIM1. Tavoitteena ollutkin koulari perusradasta. Saatiin vuonna myös hyviä treenejä monilla eri lampailla ja eri paikoissa.

Vaikka paimennus on vahvassa Gava ei ole yrittänyt paimentaa autoja tai ihmisiä. Se ei käytä silmää tokossa, että hidastelisi sen takia. Muita koiria se paimentaa ja sorsia.
Välillä käydään paimentamassa, koska Gava tykkää siitä niin paljon vaikkei ole koetavoitteita sen enempää.


RALLY-TOKO

Rally-toko on lähinnä tokoa eri kiemuroin ja lähinnä se on ohjaajalle tosi tarkkaa. Näin ollen keskityttiin vain saamaan tokossa kaikki palaset kohdalleen ja Gava sai kokeilla kerran 15kk iässä rallyrataa ja seuraavan kerran noin 20kk iässä. Opetettavaa oli lähinnä vain täyskäännös, jossa käännytään koiran kanssa eri suuntiin eli "saksalainen". Olen opettanut Gavan vähän liiankin tiiviisti seuraamaan, josta tullut kontrollivirheitä esim pujotelussa ja spiraalissa.

Gava kävi kisaamassa alokasluokassa lähes 2 vuoden iässä hyväksytysti 97/100p. Oikean puolen seuruuta on jo aavistuksen harjoiteltu imutuksella, ja sivulletuloa vadilla sekä käsiavulla. Alokkaasta tuli koulutustunnus RTK1, avoimesta on kaksi hyväksyttyä vuodelta 2017. 2018 ei kisattu, oikean puolen seuruuta aloiteltiin. Motivaatio meni siihen, ettei kisoihin mahtunut ja pienien nipotusasioiden takia. 
2020 kisoissa ennen koronaa haettiin avoimesta hyväksytty ja koulari RTK2. 


PK-PUOLI: HAKU

Hakua aloitettiin Gavan ollessa vuoden ja käytiin epäsäännöllisesti omalla porukalla ja myöhemmin tuuraamasa toisessa ryhmässä. Käytiin muutamilla hakuleireillä mm. Reija Niemisen leirillä kahdesti ja luettu kuin raamattua Reijan kirjaa. Pistot harjoiteltiin pääosin haamuilla ja äänillä. Gavan kanssa vaati aikaa taas saada sille itseluottamusta juosta pitkälle, varsinkin onnistua ilman apuja. Joistakin maalimiehistä tykkäsi kovasti ja joitakin säikähti. Opetin rullailmaisun, joka ehdittin siirtää metsään ensin irtorullilla ja sitten kiintorullan kanssa. Kisatavoitetta siirsin aina seuraavalla vuodella ja totesin 2019 luvun lopulla, että Nova saa jatkaa Gavan tilalla. Ruutin kuoleman jälkeen Gava säikkyi ääniä ja pk-kokeen ampuminen olisi aika vaikea pala. Gavalta puuttuu ripaus hulluutta ja draivia, joka helpottaa kyllä pk-koiran kanssa. Treenit oli kyllä tosi hauskoja ja tykkään kovasti siitä, että pääsee "rauhassa" metsään ilman kiirettä.
Jälki ei ole ollut Gavan mielestä samaan tapaan kiva kuin muut syttyneet siihen aika nopeasti. Se vaatii myös koiralta itsenäisyyttä tehdä päätöksiä. Namijäljissä ei tykännyt herkuista. Takaperin ketjuttamalla idean kepeistä se ei ollut riittävästi koska Gavalla ei ollut kiinnostusta itse jälkeen tai itsevarmuutta, Ruuti hoksasi tällä hyvin. Muutaman kerran tehtiin niin, että Gava oli kiinni, leikittiin yhdessä kepillä. Vein kepin ja kävelin lyhyen jäljen. Äkkiä en jälkeen sai mennä tuoretta jälkeä ja etsiä kepin. Kun löysi kepin leikittiin, taisteteltiin ja sai purrakin sitä. Varmaan tällä tavalla olisi voinut aivopestä, leikin varjolla. Gava käyttää enemmän ilmavainua eikä se hirveästi nuuskuttele.

BH koe suoritettiin 2016.
Hakukuva: Anne Barck


KOIRATANSSI

Gava vaikuttaa koiratanssiinkin tosi kivalta, mutta jätetään asia hautumaan. En tarkemmin vielä päätä, kumpi HTM vai FS (Freestyle). Tavoitteena on lähinnä opetella temppuja pikku hiljaa, mitkä voisi olla hyödynnettävissä. Lähinnä aika ei riitä vielä tähän lajiin. 2018 kävin kuunteluoppilaana ja yhdellä kurssilla, oli kivaa mutta keskitytään vielä muihin lajeihin.