Tofu

KASVU               TULOKSET     HARRASTUKSET       KOIRANET 

Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

Päivitetty  3.1.2024

Rotu: novascotiannoutaja
Syntymäaika: 29.2.2020
Väri ja karva: Punavalkoinen
Sukupuoli: Uros

Lonkat: B/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet 08/21
Selkä: LTV0, VA0
Korkeus n. 52-53cm
Paino n. 20kg
Geenitestit: 
Vanhempien perusteella: PRA-A, DE clear, 
Nuoruusiän addisonin tauti: JADD terve tai kantaja, "Lyhytkasvuisuus" N/CDDY terve tai kantaja (1 kopio)

▪ Isä: Wizard Vom Lech-Toller Nest "Welho"
▪ Emä: Manitou's Tail'ored Maid "Maire"

▪ Kasvattaja: Ninni Uusitalo, Pori
▪ Omistaja: Tiia Ahveninen, Espoo
 Ruokaviraston rekisteriin 06/2023

▪ Tuloksia mm: Näyttely JUN EH, JUN ERI, AVO EH, MH hyväksytty, mejä avo1 (2023).

Kuulumisia 2023 (3v):

Koiraohitukset lenkeillä on pienestä pitäen aiheuttanut Tofulle jonkin verran turhautumista ja osasta koirista kiihtyy nollasta sataan. Epäonnistuessaan pitää jotain ulinan ja haukun väliltä. Toisaalta haluisi mennä tervehtimään, jolloin saattaa myös pitää meteliä, kun on yli-innoissaan. Ja joskus sitten taas toinen uros saa tunteet kuohumaan. Nyt on saatu luopumista paremmaksi. Välillä pitää mennä alkuun poispäin tulevasta koirasta, että saan luopumaan ja kontaktiin. Tottis auttaa näihin. Ja ollut myös super palkkaa esim koiran makkaraa rasiassa, ja välillä kuivattua lihaa tms. Vaikka on super ahne niin näissä tilanteissa esim natural menu ei kiinnosta, jos koira vie voiton. 

Muuten arjessa Tofu nukkuu rauhassa yöt ja autoon rauhoittuu. Mitä nyt joskus pitää joku haukkua. Kotona ruuan jälkeen alkaa vinkuminen ulos ja ovella ramppaaminen. Pihalle päästäessä Tofu haluisi rynniä päin ovea ja täysiä ulos, eli vire nousee. Tätäkin on treenattu, että pitää istua ennen lähtöä tai ulkopuolella n.2m päähän, mutta sitten on niitä kertoja kun pääsee rynnimään ja molemmat vahvistuu.. Ei onneksi varasta mistään ruokaa tai ole tehnyt tuhoja. Yksinolot on sujuneet hiljaa, etenkin Gavan kanssa mutta on vähän levoton. Kotona Tofun mielestä ihmiset on vain palvelijoita, antavat ruokaa, päästävät ulos, lenkittävät ja jos syövät niin kannattaa tarkkailla herkkujen toivossa. Mutta muuten ei kiinnosta olla kyljessä kiinni, siinä tulee vain kuuma! Leikkiä jaksaa hetken aikaa, mutta sitten kyllästyy vs Nova jaksaa vaikka kuinka kauan.

Tyttöjen hajut on kiinnostaneet tosi paljon nyt talvella ja kraniossa kerran huomautti eri kokoisista kiveksistä. Lenkillä meinaa välillä korvatkin mennä hajujen perässä ja lipitetään vähän väliä puskia. Se siitä kiltistä mamman pojasta mitä oli alle 1v:nä. Hihnakävely on välillä nättiä ja välillä ei jaksa keskittyä. Nameilla on paljon vahvistettu oikeaa käytöstä, loppulenkistä on vähän helpompaa. Ja käytetty myös takana kävely käskyä. Vapaana ollessa saa myös purkaa kierroksia, luoksetulo ja pysähtyminen on saatu aika vahvaksi. Ja olen ekana ehtinyt nähdä peurat, jonka jälkeen hihnassa palkannut istumasssa odottamista tai sivulla kävelyä = luopumista. Pupujen ja oravien kanssa tehty samaa, oravista kiihtyy.Kuulumisia 2022 (2v): 

Meidän "koronapentu" on ollut vähän lellikki ja saanut vapaamman kasvatuksen kuin muut nuorempana. Tofu on aika välinpitämätön muita ihmisiä kohtaan, mutta hakutreeneissä nameilla on saatu hyvä motivaatio. Sitten taas eläinlääkäri käsittelyitä ei jännittänyt ihan mininä, mutta 1v:n jälkeen on alkanut jännittää. Tofu on aika pehmeä ja muistaa huonot kokemukset sekä on herkkä kivulle esim kiljui rauhoituspiikkiä vs Nova ei huomaa mitään. 

Tofu on äänekkäämpi kuin Nova, haukkumaan, narisemaan kuin oven sarana leikkiessä yms. Ohittaville koirille "itketään" vinkuen ellei sitten imuta namilla. Joskus on jopa kiljuttu, joka ei toki ole hyväksyttyä käytöstä. Uhmaiän jälkeen lenkkikäytös on helpottunut ja ihannetapauksessa Tofu on tosi kuuliainen ja pohjia remmikävelyyn on tehty pienestä lähtien. 
Eroa on myös siinä, että Tofu ei käynyt ryhmätunneilla tms kursseilla vs muut pentuna. Mutta käytiin treenikaverien kanssa välillä treenaamassa tai agikentän laidalla.

Yksinoloissa alkuun tuli haukkumista Novan kanssa, Nova paljastuikin aloittajaksi ja kun saatiin kameravalvonnan avulla muistuteltua niin lyhyemmät yksinolot on sujuneet, yksin tai yhdessä Novan tai Gavan kanssa. Tofulla kumminkin kesti pidempään opettaa hiljaista yksinoloa, pentuna huusi kauheasti jätti sitä missä vaiheessa aktiivisuutta tahansa edes lenkin ajaksi yksin. 

Tofulla on vähän enemmän riista- ja saalisviettiä niin, että huomaa jänikset, peurat ja linnut. Arjessa on opetettu näistä luopumaan, koska kaupungissa on vaarallista karata perään. (Nova ei taas edes huomaa kuin nuuskutella) Luopumisen kautta tehtiin myös alkuun kaikki noudotkin ja vahvistettiin sitä myös ohittamalla dameja jne. Tofu on enemmän ahne ja leikkiminen sujuu lyhyen aikaa, sekä vähän paikasta riippuen. (Kun Nova taas jaksaisi leikkiä loputtomiin)

Treeneissa panostettiin mielentilaan ja rauhoittumisiin. Tofu on treenannut enemmän tavoitteellisesti noutajien puolta eli nou, nome ja wt puolelle. Riistan käsittely vie aikaa, nyt osittain sujuu myös ilman sukkaa riistan päällä. Damien noudot tekee hyvin. Vire on vielä pysynyt hyvänä ja hiljaisena. Koska arjessa on äänekkäämpi niin harkiten on tehty nostattavia harjoituksia ja lelujen/damien heittoja yms tehtiin vähemmän junnuna. 
Tokoa/tottista treenattu pohjia, mutta laiskemmin. Ehkä alo ja bh olisi pian mentävissä, kunhan ketjuttaisi liikkeitä ja ottaa avut pois. Agility Tofu on vain kokeillut, mutta ajan ja äänekkyyden takia ollaan jätetty laji toistaiseksi pois. Hepuli Heikki on yksi lempinimi, kun keskittyy kovasti tai malttaa pitkään niin sen jälkeen huomaa, kun tulee rallivaihde päälle ja pitäisi juosta ympäriinsä tai hyppiä puremaan kelloa, paitsi että jälkimmäinen ei ole enään 2v:n käytöstä. ;).

Tofun herkkyys näkyi näyttelyissä, mitä treenattiin vain kerran. Että ekassa tuulisessa näyttelyssä sitä alkoi epäilyttää monen asian summa, kehänauhaan kompastuva ohjaaja, teltta joka hulmusi tuulessa, kehätoimitsijan tuulessa liehuava sadetakki, tuomari joka mittasi ja kävi muutaman kerran tuijottelemassa + tekninen vika, jonka takia arvostelu pitkittyi. Toisella kertaa oli sitten mies, jonka käsittely oli myös epämukavaa ja mittaus. 
Päätettiin että pidetään taukoa ja Tofulle pitää opettaa positiiviseen malliin, että käsittely + mittaus on kiva asia tai siedettävä asia ja sitten saa tehdä jotain hauskaa. Treenikaverinkin kanssa asia tuli esiin lievempänä. Näyttelyihin Tofu on vähän neliö eli lyhytselkäinen ja ehkä kapea lantion seudulta, mutta muuten ihan komea tapaus runsaine karvoineen.

Tofussa on enemmän samaa kuin Rasmuksessa, mitä hainkin vaihteeksi. Ja Novassa ja Tofussa on taas aika paljon erilaistakin. Toki Novan avoimuutta ja sosiaalisuutta osaa arvostaa. Kaikki on ihania omia persooniaan. Ja huippua ollut seurata Islan ja Novan Siipiveikon pentuetta, jossa on molempia sukuja mutta monessa Novan näköä! Isla taas Tofun puolisisko.

Kuinka Tofu tuli meille ja mistä nimi?

Olin aiemmin ihastellut kasvattajan sivuja, mutta oli jäänyt laittamatta viestiä ja kysyä tapaamista. Huomasin nettisivuille päivittyneen yhdistelmän, joka tuntui ainutlaatuiselta. Isänä ihannoimani Welho, jonka olin nähnyt 2017 nomekurssilla ja siitä lähtien seurannut, ja ihastutti aina kun sitä näki. Lähetin sitten ennen Messaria viestiä, siellä näin emä Mairen kehässä ja noutajanäytöksessä, mutta jälkikäteen selvisi että viesti oli mennyt roskapostiin. Ja kun soiteltiin ensimmäisen kerran Ninnin kanssa puhuttiin tunti puhelimessa. Menin ennen pentujen syntymistä Poriin käymään ja näin Mairea, onneksi koska sitten tuli Uudenmaan sulku. Joten pentujen synnyttyä pidettiin videopuhelua ja me nähtiin pentuja. Sekä Fb:n livevideoita pennuista, joista katsoin kaikki.
Toivoin alunperin narttua, mutta kyllä tästä yhdistelmästä uroskin kelpasi ja ihana tulikin! 
Tyttönimistä oli lista, joten piti alkaa ehdottelemaan poikanimiä. Satuin sitten Hauhaun kalenterista löytämään Tofun ja se sai perheen kannatusta. :) Pentujen syntymän odotus oli hidasta, sitten odottaa että riittäisikö niistä yksi meille. Heti kun Uudenmaan rajat avattiin siitä seuraavana päivänä mentiin Uudenmaan alueelta katsomaan 7vk pentuja ja hakemaan 8vk iässä. Pennun ottaminen tuntui hieman aikaiselta, kun on kuitenkin 2 treenikoiraa mutta kyllä se on sujahtanut hyvin arkeen. 

Tofu, Toffe, Toffeli, Toffifee, Tohveli, Tohveli eläin, TofTof, Tofi, Too.. Esittely (ikää kohta 8kk): 
Tofun tultua kotiin se vähän ihmetteli juna-aseman ääniä ekalla viikolla, mutta kotiumisen jälkeen ei mitkään kauppakeskus vierailut ihmetyttäneet. Välillä se tykkää pysähtyä pohdiskelemaan asioita. Skeittiramppeja näki heti nuorena, ensin niitäkin ihmeteltiin mutta toisella kertaa ei enään huomattu. 

Kotona kesti opettaa, että vapautta rajoitetaan aitauksilla ja piti hirveätä meteliä. Harjoiteltiin pikkuhiljaa odottamista ja onneksi oli mahdollista siirtää sen harjoittelua myöhemmäksi, kun vähän kun ikää tuli lisää niin pystyi jättämään hyvin puolikkaaseen asuntoon esim luun kanssa. 

Tofu on ollut pennusta lähtien ahne ja leikkisä. Tokin leikkimistä saanut harjoitella, jos on ruokaa esillä. Tajusin pentutreenien jälkeen, joita tein yleensä ruokakupin kanssa että se oli liian suuri häiriö ja kiire pitoon ja esineen tuomiseen. Joten treenattiin niitä lelupalkalla ja joskus niin, että palkan saa taskusta. Leikkimistä sai vähän treenata ja taisteluotetta, joka oli alkuun löysä. 
Tofu on kiltti ja sopivan pehmeä. Luonnetta löytyy siinä mielessä, että varasti isojenkin koirien lelut ja änkesi viereen tai päälle nukkumaan/istumaan. (Huomaa, ettei ole Ruutin aikana kasvanut) Tofu tykkää olla myös sylissä tai lähellä tai rapsuteltavana. 

Oudonnäköiset koirat on saattanut kummaksuttaa alkuun, mutta pöhinän jälkeen oltu kavereita. Joskus jotkut ihmiset. Mutta ruualla saa lahjottua puolelleen. Tofu pääsi myös hakutreeneihin pennusta lähtien aina välillä mukaan. 

Tofu oli kotiin tullessa aika äänekäs verrattuna Gavaan ja Novaan. Ruuti oli oma lukunsa haukkumisensa kanssa. Autohäkissä haukkui alussa, siellä harjoiteltu rauhoittumista. Ruokailun yhteydessä opetin maahanmenon, kun ruokaa laitetaan niin odotti hiljaa. Yllättävissä tilanteissa siltä voi päästä haukku. Oon palkkaillut niitä, jotta siirtäisi sen katsekontaktiin. Tofua on palkattu myös paljon lenkillä sivulle, että tarjoisi kontaktia ja paikkaa. Lenkillä ahneus näkyy pupunpapanoiden etsimisenä.. Tehdessä Tofu on hiljaa. 

Treeneissä Tofu on keskittynyt pennusta lähtien yllättävän hyvin. Sitä ei häiritse agility, lähellä olevat koirat yms jos on ruoka kyseessä! Eikä ihmiset tms. Paikallaan pysyminen on rakentunut aika helposti. Pentuna tavoite oli kirsikkapuistoon 10vk iässä paikalla pysyminen niin, että pystyn apparin kanssa tai jalustalta kuvata. :D Aluksi Tofu vaikutti tosi rauhalliselta. Mutta siitä onkin löytynyt paljon vauhtia ruokapalkalla treenatessa. Aika helppo ollut tehdä vauhdikkaita istu-maahan siirtoja yms. Tofu on saanut vähän rennommin olla ja harjoitella odottamista, bortsuille opetin ehkä enemmän kaikkea mutta kyllä sitä ehtii. 

Tofulla on meidän tollereista tuuhein turkki ja laineikkain/kiharin. Tällä hetkellä Tofu on pentueensa siroin uros, oikein passeli meille.

Lajeista tarkoitus keskittyä noutajapuolelle, toko/tottis tukee sitä hyvin ja Tofu harjoittelee myös pk-puolen hakua, kun Novan treeneiltä jää aikaa. Siellä taipparit on tavoitteena ja nome/wt alo korkkaus. Mejääkin Tofu on päässyt treenaamaan. 
Näyttelyissä käydään katsomassa myös, mitä Tofusta tykätään.


nomekuva (c) Krista Leinonen

agikuva (c) Noren kuvat