Päivitetty: 5.1.2024.
- Tällä hetkellä ei ole pentusuunnitelmia tai jalostusnarttua. Alkuperäiset suunnitelmat Novan käytöstä kariutuivat, onneksi Islalla ja Novalla on Siipiveikoilla kiva pentue. Nähtäväksi jää, jos joskus tulevaisuudessa jatko on toisen rodun parissa tai jos kotoa löytyy lupaava tollerinarttu.
Vuonna 2022 anoin kennelnimeä Timanttinen novascotiannoutajien kasvattamiseen tulevaisuutta ajatellen pienimuotoisesti, asumme Espoossa.
Idea nimestä lähti siitä, kun tykkään timanteista, kimalteesta yms ja toisaalta sitten mietin jos saisi nimeen samaa alkua kuin omassa nimessä ja loppukin vastaa sukunimen loppua "nen". Lisäksi halusin suomenkielisen nimen. Ja sana jolla on jotain merkitystä oli myös kiva. Nimi sattui olemaan vapaana, muutama samantyylinen oli, mutta niiden kasvatustyö ei ollut enään aktiivista. Lisäksi nimi sopii toisellekin rodulle, jos sellaisen pariin joskus hurahtaa.
o 2018 käyty kasvattajan peruskurssi
o Kennelnimi Timanttinen myönnetty 2.9.2022
Tavoitteenani tulevaisuudessa on kasvattaa rodunomaisia käyttöön- ja näyttöön soveltuvia koiria joilla on myös mukava luonne. Terveydestä ei myös tingitä ja luotan rotuyhdistyksen jalostussuunnitelman suosituksiin.
2023 menin naimisiin ja sukunimi Hämäläinen vaihtui Ahveninen - nimeen.
Historia novascotiannoutajien ja koirieni parissa:
Olen harrastanut rotua 12-vuotiaasta, ensimmäinen novascotiannoutaja FI TVA BH TK1 TK2 RTK2 Nordwart Upa "Rasmus" saapui meille vuonna 2004. Rasmuksesta tuli elämäni koira, kasvoimme yhdessä ja saavutimme kaikkea huikeaa. Rasmus oli harjoituksissa kuin mielenjatke. Oikea enkeli arjessa, oli pomminvarma kaikille äänille sekä luotettava lastenkin kanssa. Rasmus jäi vanhemmille asumaan 1km päähän, kun aloin opiskella amk:ssa. Rasmus eli 15v ja 3kk ikäiseksi.
Välissä meille tuli bordercolliet FI TVA Sericas Bamir "Ruuti" s. 2008 ja FI AVA FI AVA-H Ravlundha Lady "Gava" s.2014, joiden kanssa oppi paljon. Erityisesti agility avautui ihan eri tavalla. Paimenlinjainen Gava läpäisi paimennuskokeen 1-luokan rodunomaisena lajina. Gava oli meidän ensimmäinen tyttökoira ja sijoituskoira. Gava synnytti 2017 kaksi pentua meillä kotona ja meni kasvattajalle pentujen ollessa 4vk iässä. Gava x Benji kennel Mithrandir.
Vanhemmille etsittiin toista koiraa Rasmuksen ollessa vanhempi.
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" s.2015 muutti vanhemmilleni ja asui siellä pääsääntöisesti, äitini Riitta koulutti tokon pohjat 1v:ksi asti ja taipumuskokeeseen osallistuivat 2v iässä, Nova läpäisi ne ekalla yrityksellä! Sen jälkeen aloitin harrastamaan Novan kanssa agilitya, tokoa ja 4v:nä pk-hakua. Novan isän omistaja auttoi uuden lajin mejän kanssa, aluksi äitini ja Tiina Lehtinen kävivät avon ekoissa kokeissa, sitten itsekin tulin mukaan ja aloin ohjata Novaa, tai sehän on vain liinassa roikkumista. Jossain vaiheessa kääntyi niin, että Nova asui enemmän meillä ja Gava bc vanhemmilla. Novan suvusta on kuullut yksittäisistä selkäongelmista isän puolella, jonka vuoksi ollaan kieltäydytty osasta astutuskyselyistä.
Isla x Nova pentue syntyi 2021 Siipiveikon kenneliin, tähän mennessä kaikki vaikuttaa tosi kivoilta ja terveiltä!
Koska yhdistelmä oli niin kiinnostava ja olin vanhempien "fani", niin lähestyin Ninniä ja tyydyin narttupennun sijaan urokseenkin, olihan meillä Nova mitä ei halunnut heti leikata.
Burning Red's Dude where is my Duck "Tofu" s.2020 saapui meille koronakurimuksen aikaan. Uskon, että "eristys" näkyi myös alkuun Tofun suhtautumisessa vieraiden käsittelyyn. Taas kerran omanlainen persoona, jossa on jotain samaakin. Tofu on ensimmäinen, jonka kanssa on pienestä lähtien opiskeltu nomen saloihin. Riista ei Tofulle ollut yhtä helppoa kuin Novan kanssa.
Valitettavasti Tofun puolisisaruksilla samasta pentueesta on muutama autoimmuunisairaus epäily tai sairastuminen, joista yksi menehtyi kovan taistelun jälkeen. Tofun emän kolmessa muussa pentueessa on käsityksen mukaan pysytty terveenä. Kasvattajan tekevät aina parhaansa, mutta autoimmuunisairauksille ei vielä löydy geenitestejä tai periytymistä ei kunnolla tunneta. Rotuyhdistyksellä on lista omistajien ilmoittamista sairastuneista koirista.
Osallistuin 23.4.2022 nettiluennolle: Koiran allergiat ja autoimmuunisairaudet, luennoitsija ELL Nina Mahlanen. Alla muutama muistiinpano aiheesta.
Autoimmuunisairauksia löytyy monella rodulla, rodun koosta huolimatta. KoiraNet jalostustietojärjestelmään tietoa näistä ei kerätä, joten riippuu rotuyhdistyksestä onko sairauksista julkista listausta tai vain terveyskyselyssä rotuyhdistykselle.
Sairauksiin ei ole yhtä testiä, vaan diagnosoidaan oireiden ja muutosten perusteella, koepalalla, hormoonipuutosten kautta tai hakien autoimmuunivasta-aineita (SLE).
Immuunisairauteen voi olla perinnöllinen alttius ja ulkoisia tai sisäisiä laukaisevia tekijöitä.
- Esimerkiksi hormonaaliset tekijät (yleisemmin nartut), infektiot, rokotukset, lääkitykset.
- Kilpirauhasen vajaatoiminta, reuma, SLE.
- Geneettiset tekijät MHL tyyppi II geenit (kudossopeutusjärjestelmä), koirilla kutsutaan DLA geeneiksi.
Autoimmuunisairastumiseen vaaditaan molempien vanhempien DLA kantajuus.
(Joissakin roduissa kantajia voi olla sekä käyttö- että näyttölinjassa tai sukulaisroduissakin. Eli selvitettävä olisi roturisteytyksessä ettei toinen rotu ole myös kantaja)
Mitä voidaan tehdä on sulkea jalostuksesta pois sairastunut narttu, tarkkailla sairauksia lähisuvussa ja ettei sama sairaus toistu molempien suvuissa.