Nova

HARRASTUKSET           TULOKSET           KOIRANET 

FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

Päivitetty 3.1.2024

Rotu: novascotiannoutaja
Syntymäaika: 12.8.2015
Väri ja karva: Punavalkoinen
Sukupuoli: Uros

Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet pentuna, terveeksi peilattu 21.11.2018 (ylimääräisiä ripsiä 2kpl)
Selkä: LTV0 normaali, SP0 puhdas, VA0 normaali
Geenitestit: PRA-A (vanhempien perusteella), CEA terve/kantaja
Nuoruusiän addisonin tauti: JADD normaali, "Tappijalkageeni/lyhytkasvuisuus" N/CDDY kantaja (1 kopio, riski sairastua IVDD= Kondrodystrofia & välilevyjen rappeutuminen), DM normal, DE carrier (Degenerative Encephalopathy, neurologinen). 
Terveys: Kastroitu 29.5.2024. 

▪ Isä: FIN JVA Arbetsviljans Havreflarn 2010-2018
▪ Emä: TK1 TK2 Siipiveikon Sorsansurma
▪ Kasvattaja: Anna ja Ville Rantala, Valkeakoski
▪ Omistajat: Riitta Hämäläinen, ja Tiia Ahveninen, Espoo
 Ruokaviraston rekisteriin 06/2023

▪ Tuloksia mm: 
Mejä FI JVA (2021 voi1, 2022 voi1*2), 
NOU1 taipparit hyväksytysti (2017), 
toko 3x alo1 eli TK1 ja avo1 (oikeus voittajaan), 
MH testi hyväksytysti, agility 3lk, 
BH-koe hyväksytty, rally-toko RTK1 (2021), 
PK-HAKU HK1 vuonna 2022 (alo 0, 2021)

näyttelyistä FI MVA (vika serti 2022), 
2x VET SERT (yhtä sertiä vaille veteraani valio!) (KÄY ERI), ROPx2, VSPx2 (3x SA), 

▪ Islan ja Novan pentue Siipiveikon - kenneliin 18.9.2021.

Kuulumisia 2023:
Nova sai vihdoin näyttelyistä vikan sertin -> Suomen Muotovalio! 
Myös 2x VET sert, kun mentiin ekaa kertaa veteraaniluokkaan, koska 8v tuli täyteen syksyllä. 
Nova luovutti tänä vuonna haku ja mejä ykköskoiran paikan Tofulle, mutta molemmissa pääsi yksittäisissä treeneissä käymään. Tottista ja esineitä tehtiin kyllä aktivoinnin takia. Nosework alkeita aloiteltiin loppuvuodesta 2023. 
Nova on vähän rauhoittunut ja saanut massaa. Mutta yhtä innoissaan on mukana treenaamassa. 
Marraskuussa Nova haki ekan lääkityksen eturauhasen suurenemiseen (verta tuli pipulista), 1/6 asteen sivuääni mahdollisesti kuului ja joulukuussa poistettiin rasvapatti oikean polven läheltä. 

Tavattiin Novan pennut 1v ja 2v synttäreillä, kaikki on kyllä tosi kivoja ja aktiivisissa kodeissa! :) Ja tällä hetkellä 5/6 on kuvattu terveeksi, yksi on suorittanut taipparit ja yksi näyttelyistä juniorimuotovalio ja sert. Värivirheellinen poikakin sai EH:n ja näin ollen sai oikeuden kilpailla mejän voittajaluokassa, johon oli noussut. Kaikki pennut on käyneet näyttelyissä pyörähtämässä. Kaksi on kilpaillut agilityssa 1-luokassa. Yksi harrastaa pelastuskoiratoimintaa.


*Kuulumisia 2022* 
Nova on aika paljon asunut munkin luona, koska pääasiallisesti on käyty yhdessä harrastuksissa. Nova on myös niin vauhdikas ja Gava taas nauttii mummolassa "löhöilystä". Tolleripojat kuitenkin välillä menee yhdessä kuin päättömät kanat, että saa toppuutella menoa. :D Nova on tollereista se rohkein, vauhdikkain ja ihmisrakkain. Nova ei pelkää mitään, eikä muistele mitään pahalla. :) 
Selkää ja jumeja on hoidettu säännöllisesti kraniosakraaliterapiassa, kun sieltä on löytynyt meille sopiva "hoitaja". Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun löytyy jo arjesta, agilityn jättäminen pois ei ole vaikuttanut. :D Nova tekee aina täysillä, oli se sitten mitä treeniä.
Novan ohjelmistossa on haku, tottis, näyttelyt ja mejä. Ehkä rally-tokoa välillä.

Tietoa

Nova tuli vanhemmilleni, mutta on vähitellen ollut enemmän mulla. Nova kävi pentukurssit äitini Riitan kanssa, dobossa ja harjoittelivat taippareihin. Nova aloitti terveeksi kuvattua agilityn minun (Tiian) kanssa ja tokossa siirtyi mun ohjattavaksi. Haku aloitettiin myös vasta 4-vuotiaana. Mejäjälkiä tehtiin molemmat, mutta ensimmäiset kisat ohjasi lajissa kokenempi Novan isän omistaja ja sitten minun ohjastamanakin. 


Nova on ihanan luonteinen punainen ferrari. Kotona rauhoittuu eikä ole tehnyt suurempia tuhoja. Ulkona riittää virtaa ja kestää treeneissä toistoja eikä moottori lopu kesken. Rauhoittumista harjoiteltu pennusta lähtien koiratapahtumissa ja treeneissä, se vaatii treeniä etenkin agilityssa ja nomessa saa olla tarkkana. Nova tykkää kaikista ihmisistä ja on sosiaalinen. Tulee hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa, mitä nyt samanikäisten urosten kanssa voi olla jäykistelyä ja epävarmuutta. Helppo on liikkua kuitenkin koiratungoksessa ja lenkeillä ohitetaan koirat nätisti. Nova on rohkea eikä pelkää lähes mitään. On kuitenkin sopivan pehmeä ja kuuliainen, terävyyttä ei löydy. Nova on ahne. Noutaa ja taistelee hyvin. Toki noudoissa taipumusta olisi omimiseen (jota löytyy suvustakin) tai haluaisi hakea kaikki kerralla. Terveys on ollut nyt 4-vuotiaaksi hyvä, hammaskiveä ei ollut lähes yhtään mutta yhdessä hampaassa oli paradontiitin alkua. Novalla on aika pehmeät kynnet, joita saanut miettiä agilityssa hiekkakentällä ja ruokamerkeissä ollut myös vähän eroa, mitkä sopii vatsalle.

Nova läpäisi taipumuskokeen ekalla yrittämällä kokemattoman ohjaajan kanssa. :) Kasvattajilta sai hyviä neuvoja noviiseille ja treeniseuraa löytyi pk-seudulta sekä parit koulutukset. Pentuna harjoiteltiin eri riistoja ja niitä sai kasvattajilta. Nova on erittäin sinnikäs etsimään hakuruudusta eikä motivaatio lopu kesken. Linnuista on ollut välillä huono ote. Ja käteen tuomisessa haasteita välillä. Vähän vieraampaa meille tuo rodunomainen puoli, mutta harjoitellaan ajan kanssa. Nova on kuullut myös ampumista eikä reagoi siihen. Joskus se vähän säpsähtää yllättävälle äänelle.

Nova tai Rasmus ei harrasta ns. "tollerikiljuntaa". Odottelussa saattaa, joskus Novalta tulla vähän vinkumista jos pitäisi päästä jo tekemään tai moikkaamaan kaveria. Muutamissa nometreeneissä Nova on kiihtynyt damien heittelystä ja joutunut viedä kauemmas. Se on myös riittävän monesti päässyt noutamaan ylivireisenä ja tunnetila on vahvistunut. Agilitya odottessa se myös vähän vinkuu, käskyn alla ei. Samoin tokossa tehnyt hiljaisesti, mutta osannut itse olla tarkkana ettei nostata liikaa tai anna ennakoida. Nova on ollut pienestä pitäen tosi varhaiskypsä, helposti unohti miten nuori se on kun teki niin keskittyneesti ja jaksoi pidempäänkin treenata herpaantumatta. Häiriössäkin sitä on voinut hyvin pitää vapaana, eikä ole yrittänyt karata muiden luokse. Tai no treeneissä ihmisohjaajat on sen mielestä niin kivoja! Toisaalta vanhempana se on välillä niin pentumaisen intoa täynnä, että joskus muut kysyvät minkä ikäinen se on. :D 


Rasmuksen jälkeen seuraavan tollerin etsissä kerran tai toisenkin purskahdettiin itkuun, kun tuli mieleen voiko löytää toista yhtä hienoa. Kyllä aika mahtava omanlaisensa paketti taas löytyikin. :) Seuraavaa tolleria ehdittiin katsella jo noin vuoden ajan, sitten huomasin Facebookista ilmoituksen vapautuneesta uros pennusta, joka vielä näytti juuri sellaiselta kuin miltä tykätään (tumma nenä ja valkoiset merkit). Extempore sitten viestittelyä kasvattajien kanssa, pentua katsomaan ja jännättiin kumpaan kotiin se pääsisi kahdesta mahdollisesta. Vaikutuksen kasvattajien tyttöön ja vähän meihinkin teki, kun käytiin katsomassa pentuja ja Nova pääsi pihalle niin se juoksi heti ensimmäisenä äitini Riitan syliin!

Videoita Novasta löytyy Youtubesta. Tässä pari esimerkkiä.

- Novan 9kk agilityn alkeistreeni

- Nova tokokoe alokasluokka 200/200p - Ensimmäiset agilitykilpailut 1lk


toko AVO1 285/320p, pikkumaksi1 nollarata, maxi1 nolla 2 ja maxi1 nolla 3. Maxi2 tuplanolla

Vanhemmat: (teksti vuodelta 2015)

Emä Vimma TK1 TK2 Siipiveikon Sorsansurma. Vimmalla on A/A lonkat (lonkkaindeksi 111), 0/0 kyynärät, silmät terveet, PRA-A ja CEA-A. Vimma on noin 47cm korkea ja painaa suunnilleen 16,5kg. Vimma on virallinen diabeetikon hypokoira. Vimmalla on läpäisty noutajien taipumuskoe, tuloksia NOME-B:stä mm. tollereille harvinainen AVO1, 2xALO1 (1,5v iässä) ja AVO2, WT:stä ALO2, Tollauskokeesta Ruotsista AVO2, TOKO:sta ALO1x3 =TK1 ja AVO1x3 =TK2. Näyttelyistä Vimmalla on 1xROP ja 1xSERT, lisäksi se voitti suuren käyttöluokan Ruotsissa Tollarspecialenissa vuonna 2011.

Vimman emä on meidän Kiia, FIN TVA FIN MVA BH Damiikan Keck "Kiia". Kiia on 12,5 -vuotias ikinuori tollomme. Kiia oli aikoinaan ensimmäinen tollerinarttu joka sai tuloksen nomen voittajaluokasta. Se on ollut myös Tollerien nomemestari vuosina 2005, 2006 ja 2007. Se on myös tottelevaisuusvalio ja muotovalio. Vimman isä on ruotsalainen Quiz, SE JVA SE MVA TK2 Tollarbos Quiz A'pollon. Quiz on Ruotsin jäljestysvalio ja muotovalio. Sillä on ALO2 tulos NOME-B:stä, ja sitä on käytetty runsaasti metsästyksessä. Vimman aiemmaista pennuista 4/5 on lonkka- ja kyynärkuvattu 3xA/A ja yksi B/B, kaikkien kyynärät 0/0, silmät OK x4. Tähän mennessä kenelläkään pennuista ei ole ollut autoimmuunisairauksia. Vimma on pentueesta jossa on 8 pentua. 6 on A/A lonkat, yhdellä B/B ja yhdellä B/C. Kaikilla on terveet kyynärät. Sisaruksilla on runsaasti tuloksia taippareista (8/8 läpäissyt noutajien taipumuskokeen), NOME:sta, WT:stä, MH-kuvauksia suoritettuna, TOKO:sta, pelastuskoirapuolelta, MEJÄ:stä, näyttelyistä jne. Pentueesta pari koiraa mainitakseni: Vimman veli Simo on virallinen sankarikoira, ja se on edustanut Suomea Italiassa järjestetyssä pelastuskoirien maailmanmestaruuskokeessa voittaen joukkuepronssia. Veli Riki on tollerien nomemestari vuosina 2013 ja 2014. Riki on myös Suomen ainoa tolleri jolla on VOI1 -tulos noutajien metsästyskokeessa. 


(teksti vuodelta 2015)


Isä on Viljami, FI JVA Arbetsviljans Havreflarn. Viljami on Ruotsista tuotu uros. Viljamin lonkat ovat B/B (lonkkaindeksi 99), kyynärät 0/0. Silmät ok, lievä distichiasis (eli ripsiä väärässä kohdassa), PRA-A. Viljamilla on hyväksytty noutajien taipumuskoe (9kk iässä), ja mejässä se on Suomen jälkivalio. Se on MH-kuvattu. Näyttelyistä Viljamilla on H.

Viljamilla on yksi pentue Luottomiehen -kennelissä. Pennut ovat nyt 9kk ikäisiä, ja ne ovat olleet toistaiseksi mukavia ja terveitä pentuja. Viljamin emä on SE MVA (n) Lönnlovets Karamell "Pyssla". Sen lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0 silmät ok. Sillä on tuloksia noutajien b-metsästyskokeista, tollauskokeista, mejästä ja tokosta. Viljamin isä on Fågelsjöns Alfasi-Merlot "Ozzy". Sillä on A/A lonkat, 0/0 kyynärät ja silmät ok. Ozzyllä on tuloksia noutajien b-metsästyskokeista, mejästä ja tokosta. Pentueessa josta Víljami on on 5 koiraa. Kaikkien lonkat ja kyynärät ovat terveet, silmät peilatuilla terveet. Pentueen pennut ovat menestyneet erittäin hyvin noutajien metsästyskokeissa, tollauskokeissa ja WT-kokeissa, ja Viljamin sisko Vessla onkin tämän vuoden tollerimestari Ruotsissa. Niillä on myös tuloksia mejästä, tokosta ja rallytokosta.
Viljami jouduttiin lopettamaan lähes 8v iässä sairastuessaan imusolmukesyöpään, hoidot tepsivät syöpään ja samaan aikaan selkä kipettyi niin kovasti ettei morfiini tepsinyt eikä asiaa pystytty tutkimaan.


Novan sisaruksista yksi narttu Ruska meni tullille, mutta vaihtoi tavalliseen perheeseen.

Ruuti sisko jouduttiin lopettamaan 2017 kipujen vuoksi, reagoi selän alueelle kipuun mutta mitään ei rakenteellista virhettä ei löytynyt kuvista, vaikka sitä tutkittiin useampaan otteeseen. Pehmyt kudoksia, kuten välilevyjä ei näe tavallisista röntgenkuvista. Nova on myös CDDY kantaja 1 kopio, vanhempia ei ollut testattu. Isän puolen sukua on toinen sukupolvi Ruotsissa, siellä on yhdellä todettu kieroselkä ja vakava selänvamma, näkyi röntgenissä -21. 

Kolmas sisko Kaja (Varma Vainu) harrastaa noutajapuolen lajeja.
Pennuista 3/4 on kuvattu lonkiltaan A/A ja kyynerpäät 0/0. 


Novan isän isoisä Fågelsjöns Alfasi-Merlot "Ozzy" (hyväksytty Ruotsin taipumuskoe, tollauskoe)
Äidin puolelta isoisä Tollarbos Quiz A'Pollon "Quiz", kotisivu (hyväksytty Ruotsin taipumuskoe, tollauskoe)


Autoimmuunisairauksista, lista tollerisivuilla: Novan serkulla (Miilunpolttajan Sokerpalanen "Wendy"), emän siskon pennulla on todettu SRMA 2v iässä, (sukutaulussa 2+4 toistuu Quiz). 
Siipiveikon Viis Veisaa -11, Novan Kia mummon (D. Keck) jälkeläisellä Addisonin tauti. Siipiveikon Viskivilliviini -06, Novan Kia mummon (D.Keck) jälkeläisellä A/M (ei käytä nyt kortisonia). Siipiveikon Sannisyyshehku -06, samasta pentueesta edellisen kanssa polyneuropatio, positiivinen ANA-testi 2,5vuotiaana.  
Isän puolelta Ruotsista ei tietoa.


Vimman kuva: Anna ja Ville Rantala