Rasmus

Muistoissamme 17.11.03- 11.2.2019

HARRASTUKSET              TULOKSET              KOIRANET

FIN TVA TK1 TK2 BH RTK2 Nordwart Upa "Rasmus"

TIEDOT
Rotu: novascotiannoutaja eli tolleri
Syntymäaika: 17.11.2003
Kuolinpäivä: 11.2.2019
Sukupuoli: Uros
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0 (vas. olkapää vanhempana nivelrikkoa)
Silmät: OK
PRA: B- terve kantaja
Paino ja Korkeus: 20kg ja 50cm
Kasvattaja: Birgitta Kajander

Agility: 3-luokka, SM14-07
Toko: FIN TVA, HKI PiirM2-07, HKI PiirM3-08, Nuorten SM1-07&08(evl)
Rally-toko: 3*ALO (99,97,100), 2* AVO (84,100,100)
Luonnetesti: 157p ++

Kuvia ja videoita:
Pentukuvat
Parhaat kuvat 2004-2008
Videoita Rasmuksesta (myös Youtubessa)
Rasmuksen parhaat kuvat 2003-2019

15 vuoden ja lähes 3kk iässä oli aika päästää Rasmus sateenkaarisillan toiselle puolelle. <3 Rasmuksella alkoi olla näköhuono, kropan hallinta huonontua ja yskää. Herkuteltiin, leikittiin ja edellisenä päivänä teki vähän tokoseuraustakin. Olin rinnalla loppuun asti.

Syttyi taivaalle uusi tähti,
koiraenkelinä tästä maailmasta lähti.
Nyt saat juosta lailla tuulen
vihreillä niityillä ajattomuuden.
Tuskaa, kipua, surua ole ei,
uni lempeä sinut sateenkaarisillalle vei.
Hyvää matkaa pikkuinen,
täällä sinua ajattelen.
Olit pirteä kuin kevätpuro,
lämmin kuin kesäpäivä,
ruskea kuin syksynlehti,
kaunis kuin lumihiutale.
Sellainen sinä olit.

Terveys ja päivitystä: 
Rasmus jäi sairauslomalle syksyllä 2010 jalan ontumisen takia, kuvauttaessa olkapäästä löytyi muutoksia ja piikin omainen muodostuma. Rasmus sai kortisonipistoksia ja lisäravinnetta, pidemmän aikaa kesti että alkoi muutosta näkyä. Aluksi eläinlääkäri suositteli leikkaustakin tähystyksellä, tähystyksessä kuitenkin nähtiin, että jalka näytti hyvältä eikä sitä kannata leikata. Rasmukselle tuli myös 8 vuoden iän paikkeilla välilevynpullistuma, ei yksi aamu päässyt ylös makuulta ja sai lääkekuurin siihen. Sen jälkeen jaksellut hyvin, selkä ehkä vähän jäykempi kuin nuorena. Lisäksi kaikki lelujen heittelyt on jätetty pois. Rasmus kävi myös muutamaan otteeseen osteapaatilla, joka osasi kertoa aika samat asiat kuin mitä eläinlääkärillä oltiin tutkittu 800e edestä. Agility jätettiin pois harratuksista -07 ja tokoakin tehtiin tosi harvoin, käytiin hömpöttelemässä pari kisaa 2013, yksi lainaohjaajalla. Rally-tokossa kisasi lajin virallistuttua alon ja avon. Noin 9 vuotiaana Rasmuksella oli anaalirauhasten täyttymisestä ongelmia ja ne tulehtuikin välillä. Jossain iässä tuli paise, anaaliadenooma johon paras hoito oli kastraatio. Sitten ongelmat helpottikin. Sydän oli hyvässä kunnossa, mutta kroppa antoi lopulta periksi sekä vanhuuden yskää ja limaa. Rasmukselta ei koskaan poistettu hampaita, rapsuttelin vain hammaskivet välillä. Sillä ei ollut allergioita, kynnet ja tassut oli hyvässä kunnossa. 

Luonne
Rasmus on aina iloinen, pirteä ja todella kiltti oikea enkeli verrattuna Viliin ja Ruutiin. Rasmus osaa ottaa rennosti kotona, aina innokas lenkille ja treenatessa intoa riittää. Rasmus on suhteellisen rauhallinen tolleri, sillä on hyvä hermorakenne. Ei pelkää ukkosta, ilotulituksia, laukauksia sekä osaa rauhoittua kisoissa ja kentän laidalla. 
Rasmus oli koira sosiaalinen ja tuli toimeen monien kanssa. Osasi olla myös nätisti pienten lasten kanssa. Tokossa ei ollut koskaan ääntelyn kanssa ongelmia. Nuorempana Rasmus jaksoi myös hakea lelua niin pitkään, kuin joku heittää (nykyään ei heitellä leluja väsytystakniikalla, ilman lämmittelyä vammautumis riskikin). Sen lempileluja oli frisbee, pienet vinkulelut ja damit.

Rasmus oli pentueen arin yksilö, joka istui takanurkassa. Muut pennut hyppivät pentulaatikon laidalla. Sillä oli myös isoimmat valkoiset merkit. Nuorempana se pelkäsi miehiä ja isoja koiria. Tokon luoksepäästävyyttä sai sen kanssa pelätä haukkuuko vierasta, joka lähestyy sivulla istuvaa koiraa eikä saa väistää vai onko ok. Nyt vanhuksena Rasmus menee iloisesti hakemaan tuntemattomienkin rapsutuksia. Todella pitkään minä omistajana olin ainut, jolle se saattoi pusun antaa. Rasmuksella oli ehkä vähän terävyyttä, joka näkyi ainoastaan yllävien ihmisten haukkumisena. Rasmus oli nuorempana hienohelma, väisti lätälöt ja pesee tassujaan lenkin jälkeen. Pahan hajun ollessa maassa on paras kiertää kohta mahdollisimman kaukaa.
Rasmus oli kovin nirso ja sai miettiä mitä käyttää palkkana. Rasmus palkkaantuu hyvin kehuilla. Leluista piti katsoa, ettei lelu liikaa likaannut. Nurmikolla pallo oli kivempi, kun hiekalla aika inhottava.


Aktiviteetit
Rasmuksen kanssa treenattiin yläasteella tosi paljon, piti lähinnä miettiä aina että jättää lepopäivän. Siinä varmaan tottelevaisuudenkin salaisuus, Ruutinkin kanssa kun jaksaisi niin usein tehdä. Mutta riippuu se paljon koirastakin. Rasmuksen kanssa toko oli helppoa siinä, ettei kokoajan ollut ongelmaliikkeitä tai joku liike hajonnut, aika varmasti ne aina sujui. Lähinnä vauhtia sai aina hakea. Treeneissä ei haitannut nartut, hajut tai muu häiriö. Treenatessa se on kokoajan vieressä ja napittaa "mitä sitten?". Lenkillä ei taas pidetä niin suurta hoppua tulla välittömästi ekan kutsun jälkeen, ehtii siinä kerran jalkaakin nostaa. Nosti riistaa ja toi, mutta ei karannut pupujen perään arjessa ja oli kuuliainen. 

Rasmuksen seuraus on iloista, häntä heiluu. Rasmukselle on opetettu naksuttimella asioita, sillä oli helppo opettaa. Naksuttimella sai hyvin tarkkuutta, mistä palkka tulee (jossain vaiheessa naksuttimen korvannut osittain "jes" sana).  Temppuja taitaa useita, niitä tehtiin nuorempana paljon. Rasmus voitti yhden tollerileirin temppukisankin, ekoilla tollerileireillä. Uusin temppu on peruuttaen kahdeksikko jalkojen välistä.


Agilityssa oli ongelmana aluksi yliaika. En osannut myöskään motivoida tarpeeksi hyvin tai Rasmus oli hitaasti syttyvä tapaus. Se helpottikin omaa ohjausta, kun vauhti kasvoi pikku hiljaa. 2-luokassa osasin alkaa oikealla tavalla hetsata ja vauhtia löytyikin. Aluksi kontaktit opetettiin vain kättä seuraamalla, sitten opetin pysäytyksiä. Aika juosten videoista katsoen ne kisoissa kuitenkin tehdään. Rasmuksen kanssa haastavaa oli, että se oli enkeli treeneissä ja ei aina mennyt yhtä lujaa. Kisoissa oli taas kuin eri koira. Lähdössä se myös loppuaikana saattoi varastaa ja pinkaista täyteen vauhtiin. En jaksanut nipottaa, kun pääsin hyvin ohjaukseen. Myöhemmin Rasmus, jopa haukkui tehdessään.

Rasmus on tehnyt myös jälkiä. Koitimme raunioita (outoja ihmisiä monessa paikkaa), mejää ja nou-juttuja. Jäljen jaksoi aina ajaa innoissaan, käytiin siinä ohjatuissa treeneissäkin. Tottis sujui myös hyvin.