Ruuti

Muistoissa 

HARRASTUKSET            TULOKSET               KASVU               KOIRANET

FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH Serica's Bamir "Ruuti"

09Päivitetty 25.6.2019

Rotu: bordercollie
Kuolinpäivä: 24.6.2019
Syntymäaika: 2.3.2008
Sukupuoli: Uros, kastroitu 28.2.2013
Rekisterinumero: FIN23258/08, KoiraNet
Lonkat: D/D (uusintakuvattu -10)
Kyynärpäät: 0/0
Ristiselkä: normaali
Silmät: pentuna: terveet; TNS, CL& CEA=puhdas/clear

Kasvattaja: Satu Behm, Kerimäki, Serica's

"Nyt olet vapaa ja mukana tuulen, saat kulkea rajalla ajattomuuden. Olet kimallus tähtien, pilven lento, kasteisen aamun pisara hento."

Oli aika päästää Ruuti pois kivuista sateenkaarisillan toiseen päähän. Juoksemaan vihreille niityille, palloittelemaan ja herkuttelemaan. Nivelrikko alkoi vaivata sekä epäilyksenä oli sisäelinsairaus, jonka oireet vei kunnon äkkiä huonoksi.

Kuinka nimi tuli?
Nimeä tuli pohdittua jo kauan ennen kuin pentua olin ottamassa. Mietin mikä olisi kiva nimi bortsulle, joka voisi kuvata vauhdikkuutta ja nopeutta. En halunnut myöskään, nimeä mihin törmää usein ainakaan saman rodun kesken. Rasmuksen nimeä on kyselty tulevan The Rasmuksesta tai Rasmus nallesta, niin mietin Nalle Puhin hahmoja ja sieltä Ruu kengurun nimi miellytti. Ja siitä muotoutui Ruuti. Vili niminen on piirretyn Vili Vilperi koala, nyt vanhempana en kyllä olisi nimennyt enään samannimiseksi.


Päivitystä: 
Ruuti ehti saada tokovalion arvon vielä uusilla säännöillä. Vanhempana ja kastraation takia, turkkia riitti ja ajelin sitä osittain sekä pesu+föönaus. Ruutilla oli vanhempana nivelrikkoa, joka alkoi vaivata hyppäämistä autoon ja sänkyyn. Siitä tuli epäsosiaalisempi jo kipujen takia. Kuulo huononi myös eikä erottanut enään äänen suuntaa. Näkökin heikompi. Ruuti on aina ollut täysiä tai ei mitään, niin sen elämä olikin. Täysiä loppuun asti, puolivuotta sitten syksyllä vaelsi vielä 18km lenkin viikonloppuna ja keväällä kilometrikin teki tiukkaa. Ruuti oli suuri persoona, arjessa oli aika näkyvä ja varasteli ruokaa. Ruuti omi myös luitaan, leluja tai ruokaa. Ilman kovaa ääntä ja huonoja tapoja aktiivinen rodun edustaja. Ruuti oli pentueestaan se, joka karkasi ensimmäisenä pois aitauksesta ja hyppy portin yli.. Ruuti tykkäsi olla rapsuteltavana ja halittavana, sekä ottaa ihmisestä kaiken ilon irti lelun heittäjänä, ulos päästäjänä, ruokkijana..

Mieltymykset
Ruuti pitää kaikista ihmisistä, nuorempana se jopa heittäytyi aina jopa selälleen. Vähän välinpitämättömämpi siitä on tullut iän kanssa ja tietyt ihmiset on kivoimpia. Se on myös aika varma lasten kanssa. Koirasosiaalisuus on taas hieman rajoittuneempi, se tulee toimeen kaikkien tuttujen koirien kanssa ja parhaiten niiden kanssa, jotka antaa sille tilaa ja tehdä aloitteen. Tietyt rodut ärsyttää sitä ulkonäöltään tai jos ohittava koira tuijottaa jäykistyneenä. Yhdessä vaiheessa remmissä räyhäsi (2011, Vilin kuoleman jälkeen) edelleen saa olla tarkkana ja välillä muistutellakin käytöstapoja. Ei olisi pitänyt yllättää, kun molemmat vanhemmat ei ole tykännyt likemmin muista koirista.. Tosi inhottavalle koiralle voi ohittaessa vähän väläyttää hampaita, jos kovasti ällöttää. Kastraation jälkeen siitä on tullut leikkisämpi ja pyytänyt monia treenikavereita leikkimään. Ruuti viihtyy myös ainoana koirana ja nauttii siitä, sillä kun muutin pois kotoa Rasmus jäi porukoille asumaan, äiti ei halunnut siitä luopua.

Parhain lelu on pallo, varsinkin iso kuminen tai "jalallinen" vinkupallo. Ruuti tykkää myös uida, tosin välillä se tykkää vain haukkua ja kytätä muita koiria, jotka menevät uimaan. Rasmukseen verrattuna sen uimatekniikka on parempi ja paljon nopeampi uimaan kuten muutenkin. Lumihangessa Ruutin lempparia on, jos päälle potkitaan lunta ja se haluaa juosta siellä umpihangessa. Siellä siitä riittää myös ääntä. Kätevää on ollut palkita seuraamaan tarjoaminen lumen potkimisella. Ruuti käyttää paljon ääntään haukkuen monessa paikkaa. Rasmus taas haukkuu vain asiasta. Ruuti myös kiihtyy nollasta sataan aika hetkessä, ylivireiseksikin.

Motivointi
Motivointi on helppoa. Taistelutahto on ollut kova 7 viikkoisesta pennusta lähtien. Ruuti on ollut tosi ahne kokoikänsä ja nykyään vielä ahneempi. Oikeastaan rosvo kastraation jälkeen. Pentuna Ruuti mutusteli karviaismarjoja pensaasta ja kaikki paitsi mandariini meni alas. Ruuti kestää hyvin treeneissä toistoja, virettä ja kovuutta löytyy sen verran. Keskittyminen oli pitkään ongelmana, hajut saattoi kiinnostaa tokossa ja oli todella vaikeata rakentaa ehkä seuraamisliike pysyvällä kontaktilla. Harvemmin paineistuu, vire saattaa vain nousta turhautuessa. Hermorakenteen voisi olla parempi, alkoi piippaamaan helpommin ja ennen kastraatiota oli agikentällä kokoajan kiskomassa eri suuntiin. Alkuun olin liian kiltti sen kanssa ja kaikki ongelmat on varmaan käyty läpi. Se tarvitsee jämäkän ohjaajan, joka ei salli lusmuilua. Rasmuksen kanssa ne on kuin yö ja päivä, Rasmus on taas pehmeä tähän puupäähän verrattuna. ;)

Ruuti on suhteellisen ohjaaja kova. Sille voi sanoa, jos liike menee väärin ja se yrittää samalla mitalla uudestaan. Näin on myös haluttu opettaa tokossa, jos sanon korjaussanan niin se ei ole negatiivinen pakote vain kehotus keskittyä. Ruutin tottelevaisuuteen on ollut suuri merkitys arjessa, alkuun se ei ottanut mua ihan tosissaan enkä osannut olla niin jämäkkä jokaisesta nuuskimisesta. Olen itse todella kiltti luonteeltaan ja on saanut kaivella sitä esille, että väärän asian tullessa osaan heti kieltää tai jos ei kuuntele nappasta pannasta tai niskavilloista. Rasmus olisi taas kiljunut käsittelystä, missä Ruuti ei ilmeensäkään väräytä. Sitten taas Ruuti on enemmän pehmeä ympäristön tapahtumille. Yllättän tapahtuman johdosta, se lähtisi vain paniikissa pakoon. On paukkuarka ja laajentanut sitä juniin ja inhoaa koko juna-aseman aluetta sekä pk-kenttää ampumistreenien takia.Ääntely
Palkattomuus ja kisamainen työskentely koitui heti ongelmaksi. Rasmuksen aikaan sitä ei niin paljon kuulutettu olevan tärkeää treenata ennen kokeita. Olihan meillä möllikisoja ja Rasmus teki vain mua miellyttääkseen. Ruutia miellytti enemmän vain se, että se tietää että suorituksesta seuraa jotain hyvää. Ruuti teki töitä palkan vuoksi, ei sen takia että ohjaajalta saa kehuja ja se on tyytyväinen. Liian myöhään osasi alkaa tehdä liikkeitä palkatta ja harvoin muisti kehua ennen palkkaa. Otettiin alkuun keinoksi namirasia kehän ulkopuolella, vähän aikaa se toimi, kunnes sai vireen kattoon ja koira ei kyennyt tekemään normaalisti töitä.

Lisäksi ääntely vain koveni pikku hiljaa, enkä huomannut miettiä syytä siihen sen alkaessa. Unohdettiin namirasia vähäksi aikaa. Tehtiin patoamista/luopumista, melkein vuosi keskittyen ääntelyyn. Alkuun vietiin lelu seläntaakse. Koira sivulle ja kun hiljaa palkka (eli heti). Niitä useamman kerran tehtyä, lelun heitto selän taakse. Sitten tuli mukaan pikku hiljaa pidempää seurausta, sitten myös lisättynä toinen lyhyt helpotettu liike perään. Tietyllä sanalla mentiin pallolle. Näihin harjoiteltiin myös pallolla vireen nostattamista tai hetsaten ja sitten piti osata laskea ja tehdä hommia. Kisamaisissa namit sai aina treenitaskusta, eikä niitä jätetty minnekkään tiettyyn paikkaan kehän laidalle. Seuraus tarjoamalla ja tiputtamalla namin ollessa hyvä maahan, uudestaan tarjoaminen jne. toimi myös.

Aktiviteetit
Ruutin kanssa harrastetaan aktiivisemmin tokoa ja agilitya. Pk-lajeista on tullut koitettua jälkeä ja hakua (2010-2012) paukkuarkuuden takia olisi mahdollisuus vain FH-jäljelle. Lampaita käytiin kahteen kertaan katsomassa, muttei kiinnostanut ollenkaan, lähinnä jätökset. Rally-toko on viimeisin laji valtaus. Doboa käytiin myös kokeilemassa (-13).

Ruuti on Ruuti
Vaikkei Ruutin kanssa harrastaminen ole ollut mitään menestyksekkäintä tai vähillä kisoilla olla päästy eteenpäin, niin se on opettanut paljon. Alkuun Rasmuksen loistokkaan uran jälkeen. Alkuun tuntui rankalta mennä kisoihin, että katsotaan mitä se tänään keksii. Ja piti iloita pienistä asioista. Rasmuksen kanssa kehätyöskentely oli oletus, Ruutin kanssa sitä osasi arvostaa. Jokainen sen kanssa ratkottu ongelma niin lajien, kuin arjen puolella kasvattaa koiran omistajana. Sitä sanotaankin, että vaikea koira opettaa. Olen oppinut niin paljon lisää kuin mitä Rasmuksen kanssa. Rasmus taas paikkaili ja antoi anteeksi, Ruuti ei, sitä sen sijaan saa koittaa parhaan mukaan paikailla. Välillä on myös saikkuilu milloin mistäkin syystä (kynnet esim katkeili välillä) ja koirien lihashuolto on tässä ajassa muuttunut paljon. Kastraatio helpotti myös osaltaan molempien lajien harrastamista, onneksi tein sen ratkaisun! Hyvien kouluttajien vinkeillä on pikku hiljaa menty eteenpäin. Rotu valintaan vaikuttikin se, että halusin haastetta Rasmuksen jälkeen ja rutkasti sain. Jälkeenpäin olen miettinyt, että olisihan toisen tyyppisestä tolleristakin sitä saanut. Toisaalta itse olen kokeilun haluinen monille eri roduille,ja noutaja vs paimenkoira erot on myös opettaneet. Jälkikäteen sai tehdä töitä mentaalipuolen kanssa, joka sai kolhuja ja vähän väärän ajattelutavan, kun niin monesti epäonnistuttiin.

Vasen kuva: Anne Barck

Kuvasukutaulu

Nimistä klikkaamalla KoiraNettiin:
C.I.B C.I.E. POHJ TVA FIN MVA FIN TVA EST MVA ESTV-03 RKFV-10
SE TVA DK TVA FIN KVA VA DK TVA FIN KVA 
Pikkupaimenen Ace Ventura

A/A, 0/0, polvet 0/0, maxi3, koiratanssi, LTE 197p, PÄJÄ 3lk, Rally-toko AVO1, toko 2* CACIOB
C.I.B FIN MVA
EE MVA FIN AVA

Borderfame Perths Glory "Pyry"

A/A, 0/0, polvet 0/0, maxi3, LTE 144p
ANKC0979042
AU CH AU GR CH Borderfame Bravo C.D.X.A.D.
C.I.B KBHW89 W-90-92 WW89 EUW91
AU CH DK CH
FI CH INT CH WW91
Minimbah Showdown


Toko:VOI2
Borderfame Polyanna
Bordalace AintmisbehavinAUS CH Ansavon Scotsman
AUS CH Bordalace Aint She A Doll
SF18728/93
FIN MVA Pikkupaimenen Dainty Sweet
B/B, TOKO:EVL2,AGI2,LTE248p,PAVI-1 0
DK CH EUV-91 FIN MVA
MV-89 V-90 MV-91 KBHV-89
INT CH V-92 AUS CH

Minimbah Showdown

Toko:VOI2
AUS MVA Cheryla Mac Spade
AUS MVA Minimbah Black Gypsy
C.I.B FIN MVAPikkupaimenen Paw Print "Dina"A/A, Toko:EVL2, LTE 222p , PAVI-1 0AUS MVA Minimbah Hot Pursuit
AUS MVA Wagaway Sally

LTE 33p, ei hyväksytty (hermorakenne, taistelutahto & pehmeä)
FIN29462/00

ESTV-02 FIN MVA EST MVA RUS MVAYazina's Mercedes "Sinna"
© Minna Asikainen
A/B, 0/0, LTE 174p, Toko ALO1

FIN MVA Monzena Trublue Aussie

A/A, LTE 113p
AUST CH Fyneglen PlayboyAUST CH Crestvale Sono Thunder
Lowlynn Miss Chief
AUST CH Craignbar Keepn TimeGindamal Blaze King
AUST CH Checkmate Tamlock Lady
Yazina's Highland Blue "Gini"

B/B,AGI 3lk:5*2sija,1*1sija+ avo-SM-4 1998;
näyttely:AVO2,JUN1;
D JCH D CH Iontac Blue Vom Weideland

Casanova-Cameron Vom Weideland
D&VDH CH Cories Diminuendo
SF31589/93Yazina's Fantasy
A/A& 0/0, , AG2,toko:2*ALO1,
C.I.B FIN MVA ESTV-94 PLSG-94 EST MVA
LTUV-97 LTU MVA
Clan-abby A-Shooting-Star

D/C, 0/0, LTE 110p
C.I.B EUV-91 FIN MVA PLSG-94
DK MVA EST MVA
Starlet Dolly

A/B, 0/0, LTE 131p
Kuvien © Bordercollie database, Pikkupaimenen, bordercollies.at, haukkupaja. (Yksittäisistä kuvaajista ei tietoa)