Novan harrastukset

ESITTELY           TULOKSET    

Novan harrastukset

Päivitetty 19.8.2022

TOKO


Novan kanssa on tokoiltu pennusta lähtien, äitini Riitta kävi pentukursseilla ja tokokurssilla. Novalla on vauhtia ja keskittymiskykyä. Novaa on helppo motivoida namilla ja leluilla sekä sosiaalisesti kehuilla. Nova rakastaa ihmisiä ja alkuun piti harjoitella, että liikkuria ei tarvitse aina moikata tai kytätä jos niillä on noutokapuloita.

Vuonna 2017 Nova kisasi kaksi ALO1 tulosta - toisesta 200/200p. 2018 yksi ALO1 ja TK1 koularin. 2019 yksi AVO1 tulos.

Enempää tokotavoitteita ei meillä ole, voittajaluokassa noudot kiihdyttää, tunnarin viretilaa oli vaikea rakentaa sekä kaukot opettamatta. Liikaa töitä, jotka vaatisi säännöllistä treeniä.Taipparit/NOME:
Novan vanhemmilla oli näyttöä rodunomaisista lajeista ja tavoitteena olikin taipumuskokeen suoritus. 

Kasvattajalta saatiin hyviä neuvoja pennusta lähtien ja sille oli tarvekin. Äitini koulutti ja treenasi Novan kanssa, mutta olin monessa mukana koska halusin oppia noutajapuolesta. Aluksi painavat damit oli hankalempia ja riistoja meinasi roikuttaa siivistä. 

Nova kävi taippareissa ennen 2v ikää ja ne meni ekalla läpi, NOU1, vaikkei luovutukset menneet ihan täydellisesti, vuonna 2017. 

Novalla alkoi olla liikaa intoa ja täytyi kiinnittää huomiota mielentilaan, eikä päästää väärässä tilassa noutamaan. Päätettiin, että molemmat voidaan harjoitella lajia mutta keskitytään enemmän muihin lajeihin. Tilasin myös kirjallisuuta mm. Noutajan metsästyskoulutus, suomennettu teos.


AGILITY


Agilitya Nova aloitteli lähemmäs vuoden ikää, kun terveystulokset näyttivät vihreää valoa. Opetin käännöskäskyt jo lajin alkuvaiheessa, kontakteille 2on-2off pysäytykset paitsi Aalla juoksari. Tehtiin hyppytekniikkaa, hyppäsi tosin aika hyvin. Irtoamista saa tollerille aina vahvistaa. 

Nova mitattiin aluksi rajalta pikkumaksiksi väliaikaisella todistuksella ja kisattiin muutamat kisat 2018. Mittaustilaisuudessa maksiksi, hyvin meni rimojen korotus ja oltiin treenattu vähän molempia. 

Vuonna 2018 saatiin 2kpl nollia pikkumakseista. Makseissa 2019 nollia 4kpl, joilla noustiin ensin 2lk ja sitten 3lk. Startattiin 2019 syksyllä kolmosluokassa, mutta niissä radoissa vielä taitotasoa ajatellen harjoiteltavaa. 2020 syksyllä käytiin kokeilemassa yhdet arvokisatuomarin radat, hylkyjä mutta hyviäkin kohtia.

Agilitykuva: Anne Barck

NÄYTTELYT


Näyttelyissä käytiin katsomassa juniorina, mitä tuomarit tykkää söpöstä nappisilmästä. Nova sai tasaisesti ERIä vaikka vaati vielä massaa. Käytiin 2018 ulkomaalaisen ammattihandlerin näyttelykoulutuksessa, josta sai hyviä vinkkejä esittämiseen. Koirasta saa parhaat puolet esille, kun sekin nauttii hommasta ja tietää, mitä on tekemässä. Olen myös perehtynyt enemmän rakenteeseen kirjallisuuden avulla ja koittanut ymmärtää arvosteluja. Ensimmäinen SA eli sertifikaatin arvoinen saatiin tollereiden erkkarista käyttöluokasta 2018. 

Vuonna 2019 Nova sai 2x SERT ja oli toisessa ROP ja toisessa VSP eli rotunsa paras ja vastakkaisen sukupuolen paras. 
Yhtä sertiä uupuu. MEJÄ JA PK-JÄLKI:


Mejä: Nova kävi vuoden iässä isän omistajalla kokeilemassa mejää ja myöhemmin tehtiin mökillä verijälkiä. Ensimmäiseen mejäkokeeseen Nova pääsi meitä auttaneen Tiinan ohjaamana, avo2. Samoin muutaman viikon kuluttua siitä tollerimestaruuksissa avo1. 2020 kisoista AVO1, siirto voi. VOI2, yhdellä hukalla.
2021 VOI1 tollerimejässä. 

2022 saatiin tollerimejästä VOI1 ja Kannonkoskelta VOI1 ->
FI JVA! Eli valioitui!


Pk-jälki:
Nova tykkää jäljestämisestä, joten muutamia kertoja on tehty ihmisjälkeä. Seuraa hyvin jälkeä, mutta vieraat kepit tarvitsee harjoitusta.PK- HAKU
Nova aloitti lajin 4-vuotiaana kun Gava lopetti paukkuarkuuden takia. Valittiin haukkuilmaisu hetken rullaa kokeiltua (rulla aiheutti kierroksia ja omimista..). Nova oppi pistoihin irtoamisen nopeasti ja käytti nenää. Lähinnä suoraan eteneminen vaatinut treeniä ja ajoittain haamuja/ääniä että saa suoruutta. Tyhjät olikin urokselle yllättävän helppoja ja alussa piti pitää huoli ettei metsässä sillä puolella ollut muita. 
BH- koe suoritettiin 2020 (PAKK1 palveluskoirien käyttäytymiskoe). 
Ensimmäinen hakukoe lokakuussa 2021 peruutuspaikalla mentiin kokeilemaan. 
PAHA0, maastot meni läpi mutta tottiksesta jäi -5p puuttumaan (paikkiksessa meni pisteitä ja hyppy jäi suorittamatta sekä tasamaan noudon heitto vaati uusinnan, jättäessä ei olisi saanut sanoa käskyä).